Prachtige natuur en wildlife op onze reisroute door Canada!

Met een oppervlakte van bijna 10.000.000 km² is Canada een van de grootste landen ter wereld. Het is dan ook onmogelijk om in drie weken alles te zien. Zelfs als je kiest voor een relatief klein gedeelte (bijvoorbeeld West Canada) is het niet te doen om al het moois dat dat deel van het land te bieden heeft te aanschouwen. Mocht je er dus voor kiezen om naar Canada te reizen dan moet je keuzes maken. Je kan met gemak drie weken rondrijden over Vancouver Island, maar diezelfde weken kun je ook doorbrengen in British Columbia of in Alberta. Toen wij Canada bezochten (Hans in 2009 en Jette in 2019), hebben we gekozen voor een combinatie van die drie bestemmingen. We hebben beide een net iets andere route afgelegd. Door het beste van deze twee routers te combineren hebben we geprobeerd voor jullie een mooie reisroute te maken die van alle markten thuis is. Ga je voor het eerst naar Canada en/of wil je in een korte tijd toch flink wat verschillende dingen willen zien? Dan is deze route wat ons betreft echt een aanrader!

Vancouver

Vancouver zelf is een mooie en diverse stad die je zeker niet kan overslaan als je West Canada bezoekt. Als je vanuit Nederland naar West Canada vliegt, is Vancouver sowieso een logische startplek. Wij zijn allebei van Amsterdam naar Vancouver gevlogen. Op de heenweg zijn we twee dagen in de stad geweest en ook aan het eind van onze reis hebben we hier een dag gespendeerd. Zoals gezegd is Vancouver een hele diverse stad, je hebt het drukke en gezellige centrum, maar je kan ook de natuur wat meer opzoeken opzoeken en bijvoorbeeld een fietstocht maken door Stanley Park of een bezoekje brengen aan Capilano Suspension Bridge Park. Aan de overkant van False Creek heb je Granville Island, wat vol zit met marktjes, gezellige restaurantjes en bierbrouwerijen. 

Vancouver Island

Na twee dagen Vancouver hebben we de huurauto opgehaald en zijn we doorgereden naar de veerpont richting Vancouver Island. Via Horseshoe bay, wat op zo’n 30 minuten rijden van het centrum ligt, kan je de veerpont pakken richting Nanaimo. Je kan direct naar de veerpont rijden en vanuit je auto een kaartje kopen voor de overtocht. Op die manier sluit je meteen aan in de rij, waar je vervolgens je auto kan laten staan. Je kunt dan wat gaan drinken bij de restaurantjes in de buurt, tot het tijd is om aan boord te gaan. De tocht naar Nanaimo is prachtig en het is dan ook zeker aan te raden om een plekje op het dek te zoeken. In mei kan het behoorlijk koud zijn door de wind en het is dus wel verstandig om je jas uit de auto te halen. Hou tijdens de overtocht het water goed in de gaten want er bestaat een (kleine) kans dat je onderweg walvissen tegenkomt. En wat hadden wij een geluk…

Nanaimo naar Ucluelet

Na aankomst in Nanaimo zijn we meteen doorgereden naar Ucluelet. Onderweg kom je geen grote plekken meer tegen dus mocht je nog specifieke dingen nodig hebben, dan kan je die het beste hier inslaan. De route is werkelijk prachtig, vooral als je eenmaal voorbij Port Alberni bent. Je zou het hele stuk in twee en een half uur kunnen rijden, maar ik raad zeker aan om hier meer tijd voor uit te trekken. Let wel op dat je voor het donker op bestemming aan komt, in het donker lijkt het ons namelijk best een pittige route om te rijden. Er zijn veel bochten en er is maar weinig verlichting. Onderweg kan je een aantal prachtige stops maken, bijvoorbeeld bij Cameron Lake, Cathedral Grove, Hole in the Wall en Little Qualicum Falls Park. Mocht je pas laat aankomen met de boot, dan kan je er ook voor kiezen om deze stops op de terugweg te maken, dan rij je namelijk via dezelfde route.

Ucluelet zelf is een leuk vissersdorpje vanaf waar je, als je er in het juiste seizoen bent, Whale Watching tours kunt boeken. Daarnaast kan je vanaf hier een wandeling maken langs het Wild Pacific Trail: een prachtige wandelroute langs de wilde en woeste kust van Vancouver Island. Ook hebben we vanaf Ucluelet een uitstapje gemaakt naar Torfino. 

Victoria 

Vanaf Ucluelet zijn we doorgereden naar Victoria, een heel leuk stadje met prachtige gebouwen waarin je duidelijk de Engelse invloeden terug ziet komen. Je kan hier heerlijk rondwandelen, in het gras liggen of gewoon een terrasje pakken. Vanaf Victoria hebben we de veerpont gepakt die ons terugbracht naar Vancouver Island

Victoria naar Kelowna 

Het duurt ongeveer anderhalf uur om van Victoria met de veerpont naar Vancouver te varen. Anders dan de heenvaart, gaat deze route een heel stuk langs de kust van Vancouver Island. Eenmaal aangekomen in Vancouver rijden we door naar Kelowna, een uur of vier rijden. Doordat wij een vroege overtocht hadden geboekt, was er voldoende tijd om onderweg vaak te stoppen. Er liggen namelijk veel bezienswaardigheden langs de route naar Kelowna, waardoor je gemakkelijk kan uitstappen en een wandelingetje maken. Ook de weg zelf is mooi om te rijden. Overal om ons heen waren gigantische bergen en witte toppen te zien. Daarnaast kan je, als je goed oplet, onderweg zelfs al wat wildlife spotten. Zo zagen wij wat hertjes en zelfs een eland! 

Kelowna 

Naast het doorknippen van een (te) lange reisdag, is er nog een goede reden om te stoppen in Kelowna. Het ligt namelijk in de Okanagan Valley, waar het vol staat met druivenvelden en de bijbehorende wijnproducenten! Wie onze Frankrijk blogs heeft gelezen, weet dat wij hier niet vies van zijn!

Golden en Glacier National Park 

In een kleine vijf uur rijd je vervolgens naar Golden en onderweg kom je langs Glacier National Park. Het is echt een aanrader om vroeg vanuit Kelowna weg te rijden, zodat je hier kan stoppen voor een flinke wandeling. Hou ook hier je ogen goed open, want je kan overal wildlife tegenkomen. In Glacier National Park hebben wij onze eerste bruine beren gespot, twee stuks! 

Banff

Via Yoho National Park rijden we naar Banff. Net als bij alle andere autoritten kan je ook hier prachtige stops maken onderweg, bijvoorbeeld bij de Wapta Falls, the Natural Bridge en Emerald Lake. Banff zelf is echt prachtig en er is zo ontzettend veel te zien en te doen. Het is goed om van tevoren na te denken over welke dingen je zeker wilt zien, of welke wandelingen je graag wilt maken. Wat ons betreft kan je Lake Louise (+ de wandeling naar Lake Agnes) en Moraine Lake zeker niet overslaan!

Banff naar Jasper – The Icefields Parkway

Wat ons betreft is de mooiste weg die we ooit gereden hebben die tussen Banff en Jasper; The Icefields Parkway. Als je in een keer door rijdt ben je in ongeveer drie uur in Jasper, maar ik denk dat wij er minstens twee keer zo lang over hebben gedaan. Het is eigenlijk niet te omschrijven, maar probeer je voor te stellen dat je 300 km lang alleen maar omringd bent door de grootste, hoogste en ruigste bergtoppen. Als je denk dat het niet groter kan, dan zie je opeens in de verte een berg opdoemen die nog vele malen indrukwekkender is. Er zijn langs de weg zo ontzettend veel uitzichtpunten en (korte) wandelroutes dat het moeilijk is om te kiezen waar je stopt en uitstapt. Daarnaast is ook hier het spotten van wildlife goed te doen. Een tussenstop die je wat ons betreft zeker moet maken is die bij de Colombian Icefields en specifiek de Athabasca Glacier. Hier kan je pas echt zien wat de gevolgen zijn van de opwarming van de aarde. 

Jasper

Ook een bezoek aan Jasper kan zeker niet ontbreken als je een rondreis maakt door West-Canada. In Jasper vind je, net als in Banff, tal aan prachtige meren, bossen en wandelroutes. Zo kan je een bezoek brengen aan de Maligne Canyon en Maligne Lake, Medicine Lake en een wandeling maken langs The Valley of the Five Lakes. Eén avond hebben wij de auto bij Medicine Lake geparkeerd, ons comfortabel gemaakt (in de achterbak van onze auto met allemaal dekens en kussens uit het hotel) en zijn we naar de sterren gaan kijken. Mocht je dit van plan zijn, let dan wel goed op. Het kan zomaar zijn dat een beer langs komt.  

map

Tussenstop in Kamloops

Het duurt ongeveer negen uur om van Jasper naar Whistler te rijden. Als je niet van lange auto dagen houdt, dan is het aan te raden om halverwege een tussenstop te maken, bijvoorbeeld in Kamloops (ongeveer vier en een half uur rijden vanaf Jasper). In Kamloops zelf is niets te doen, maar toch zitten er een aantal voordelen aan het inplannen van deze tussenstop. Zo kan je ‘s ochtends voor je de auto in stapt nog een laatste korte wandeling in Jasper maken of kan je onderweg stoppen bij de Blue River. Blue River ligt op zo’n twee en een half uur rijden vanaf Jasper en hier kan je een bootsafari doen door het leefgebied van zwarte beren en ander wild. Wij hebben tijdens onze reis veel geluk gehad en in Glacier, Banff en Jasper al veel beren kunnen zien. Maar dit is lang niet altijd het geval! Mocht je de parken verlaten zonder een beer gespot te hebben of kan je er gewoon geen genoeg van krijgen, dan is deze boottocht echt een aanrader! Wij zagen hier meerdere zwarte beren en zelfs een paar jongen!

Whistler

Bij Whistler ligt één van de grootste wintersportgebieden van Noord-Amerika. Hier hebben in 2010 een deel van de winterspelen plaatsgevonden. In Whistler kan je prachtig wandelen, maar je hebt ook de mogelijkheid om verschillende winter sporten te beoefenen. Houd je bijvoorbeeld van skieën, hoe tof is het dan om dit een dagje (of meer) te doen tijdens je rondreis door West-Canada!

Map vector above created by flatart – www.freepik.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *