Wat je moet weten voor je naar Canada gaat en belangrijke tips

Canada is een fantastisch land om doorheen te reizen. Of je nu gek bent op stedentrips of voornamelijk van de natuur geniet, Canada heeft voor ieder wat wils. Canada is natuurlijk best een stukje reizen en omdat een goede voorbereiding het halve werk is: hier wat je moet weten voor je gaat en belangrijke tips waar wij wat aan gehad hebben.

Reisdocumenten

Als je van plan bent om minder dan zes maanden in Canada te blijven dan heb je geen visum nodig. Wel moet je voordat je het land in mag een reisdocument (eTA) aanvragen. Zorg dat je dit op tijd doet. Dit kan je op veel verschillende websites doen en deze bieden de service aan voor allerlei verschillende prijzen. Wij hebben uiteindelijk op deze site onze eTA aangevraagd. Na de check en goedkeuring krijg je vanzelf een mailtje met de bevestiging erin. Je reisdocument wordt digitaal aan je paspoort gekoppeld, je krijgt dus verder geen (fysiek) document opgestuurd. 

De vlucht

Vanaf Amsterdam kan je in een uurtje of tien rechtstreeks naar Vancouver vliegen. Wij hadden een overstap in IJsland en deden er dus ietsje langer over. Het was alsnog heel goed te doen. Wij vlogen overdag en met het licht mee, dus we hadden de hele tijd een prachtig uitzicht. Vanaf IJsland vlieg je natuurlijk eerst een heel gedeelte over zee en ijs, maar vervolgens vlieg je nog een aantal uur over Canada zelf heen. Vanuit het vliegtuig zie je allemaal gigantische bergen en meren. Ondanks dat ik eigenlijk helemaal niet van die uit-het-vliegtuig-raampje-foto’s houd, kon ik het toch niet laten om af en toe een fotootje van het uitzicht te maken. Ook als je meer een gangpad- dan een raampersoon bent, raden we het zeker aan om te proberen een stoeltje aan het raam te bemachtigen. 

Roadtrip 

Ben je van plan om naar Canada op vakantie te gaan, dan raden wij aan om een auto of camper te huren. Dit kan gewoon met je Nederlandse rijbewijs. Ondanks dat reizen met het openbaar vervoer ook mogelijk is, kleven hier voor ons toch ook nadelen aan. Het treinnetwerk is niet zoals we in Nederland gewend zijn, waardoor je lang niet overal op die manier kan komen. Daarnaast rijden de treinen niet vaak en is het heel erg duur. Zo ben je voor een enkeltje Vancouver – Jasper al een kleine 100 euro kwijt. Wil je deze optie toch bekijken, dan kan dat via deze site. Een ander nadeel van reizen met de bus of trein is dat er veel prachtige bezienswaardigheden langs de routes liggen. In onze reisroute kun je bijvoorbeeld op verschillende plekken stoppen voor een uitzicht of een korte wandeling. Wat ons betreft is het is echt zonde om deze plekken over te slaan!

Op tour door Canada

Overnachten

Wij hebben tijdens onze reis overnacht in hostels, hotels, motels en B&B’s. Dat is in Canada erg goed te doen en je vindt ze overal. Als je met een camper of tentje op weg bent, hou er dan rekening mee dat het ‘s nachts hoog in de bergen erg koud kan worden. Zorg er dus voor dat je ook daar goed op voorbereid bent. Geloof ons, er is niets zo vervelend dan bevriezen in je te koude tent en te dunne slaapzak terwijl de kou ook via de onderkant van je tent door je matje heen naar binnen komt… brrr…. Wij hebben geleerd: slecht weer bestaat niet, slechte spullen wel.

Als je ervoor kiest om te kamperen in de natuur, zorg er dan voor dat je je afval goed afsluit en je overige eten bewaart op daarvoor bestemde plekken. Op veel campings heb je speciale afvalbakken en containers waarin je je eten op een veilige manier kan bewaren. Op deze manier voorkom je een (nachtelijk) bezoek van een beer.

Discovery Pass

In Canada hebben wij meerdere nationale parken bezocht en als je dat ook van plan bent, dan is het zeker een aanrader om de Discovery Pass aan te schaffen. Deze kaart is een jaar geldig en geeft je toegang tot zo’n 80 nationale parken in Canada. Je kan hem van tevoren bestellen, maar het is ook mogelijk om deze bij de parken zelf te kopen. 

Wereldstekker

Wil je je telefoon, laptop, camera, tablet, e-reader of andere apparaten opladen, dan is het handig om een wereldstekker mee te nemen. De stopcontacten in Canada zijn namelijk anders dan die in Nederland. Ze hebben rechthoekige gaten en lang niet alle stopcontacten zijn geaard. 

Fotografie

Mocht je net als wij houden van het maken van foto’s, zorg er dan voor dat je de juiste apparatuur bij je hebt. Wat ons betreft kom je met de meeste moderne telefoons een heel eind voor de day-to-day vakantieplaatjes, maar om de prachtige natuur en al het wildlife vast te leggen is een aparte camera zeker aan te raden!

Zorg ervoor dat je een camera hebt waarmee je zowel de landschappen als het de dieren  vast kan leggen. Als je een camera hebt met verwisselbare lenzen raden we het aan om voor landschappen een groothoeklens (bijvoorbeeld 14-24mm op full frame) mee te nemen en ook een telelens (in ieder geval 300mm op een full frame) voor de beren die wat verder weg zijn. Wil je niet te veel lenzen wisselen, dan is een superzoom een goede keus. Houd er wel rekening mee dat je dan altijd ergens kwaliteit inlevert. Wil je graag foto’s maken met weinig licht? Zorg dan ook dat je een statief bij je hebt.

Wees voorbereid op beren

In Canada leven drie verschillende soorten beren en in de zomer heb je de grootste kans om de zwarte beer tegen het lijf te lopen. Supergaaf natuurlijk en een droom van menig reiziger, maar blijf wel goed opletten! Ondanks dat deze dieren er fluffy uit zien (volgens Jette), zijn ze natuurlijk hartstikke gevaarlijk. Mocht je het geluk hebben om een beer tegen te komen, bekijk hem of haar dan rustig en van een veilige afstand. Dit klinkt misschien logisch, maar wij waren echt verbaasd hoe dichtbij sommige mensen kwamen. We zagen zelfs iemand een beer de juiste richting op ‘jagen’ zodat hij een mooie selfie met het dier kon maken…

Wil je voorkomen dat je tijdens een wandeling in de natuur opeens oog in oog staat met een beer, dan kan je dat doen door veel geluid te maken. De beste manier om een beer op afstand te houden is namelijk door te voorkomen dat je ze verrast. Door geluid te maken weten ze dus dat je in de buurt bent en blijven ze uit je buurt. Jette heeft dit gedaan door de hele wandeling keihard liedjes te zingen (met als ultieme favoriet: ik zag twee beren broodjes smeren). Kan of hou je niet van zingen, of wordt je reismaatje er helemaal gestoord van als je dit wel doet, dan is het aanschaffen van een berenbel geen gek idee. Deze kan je aan je rugzak knopen waardoor hij geluid maakt zodra je beweegt. 

Een moederbeer bij Blue River

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *