Middeleeuws Chavignol en de prachtige wijnvelden om Sancerre

Chavignol is een klein dorpje aan de voet van de heuvel waar Sancerre ligt, de wijnhoofdstad van dit deel van het Loiredal. Deze regio is wereldwijd bekend om haar Savignon Blanc en daar hebben wij uiteraard flink van geprofiteerd. We hadden een kamer gereserveerd in het La Cote Des Monts Damnés hotel, waar je trouwens voortreffelijk kan eten!

Zowel Sancerre als Chavignol zitten vol wijnboeren, maar de sfeer is heel anders dan in Pauillac. Waar het in Pauillac vol staat met prachtige châteaus en landhuizen is deze regio veel kneuteriger. Dit komt veelal omdat de wijnindustrie hier nog niet zo lang geleden op gang gekomen is. De vorige generatie wijnboeren kon vaak nog niet leven van de opbrengst van de wijngaard, maar daar is door de doorbraak van het wijntoerisme in deze regio verandering in gekomen. 

beenhere

Tip!

Wij waren erg gecharmeerd van de wijn (en de winkel) van Domaine Fournier (in Sancerre) en van de wijn bij Bourgeois Henri Domaine, in Chavignol. We hebben bij beide huizen veel wijn geproefd, en een (flink) aantal flessen meegenomen! Bij beide huizen zijn de prijzen zoals gezegd toegankelijker, en de portemonnee wil ook wat. 😉

De verschillende wijnhuizen zijn vaak goed herkennen door de bordjes, naar toch weet je nooit echt waar je terecht komt. Soms een professioneel proeflokaal, dan weer een klein winkeltje en dan weer in een hele ouderwetse maar grote woonkeuken. Daarnaast is het proeven hier ook veel toegankelijker: ze houden van wijn, maar ook van no-nonsense. De ene fles na de andere wordt opengemaakt, want, “als je die wijn lekker vindt, dan moet je ook zeker die andere wijn proberen”, enzovoort. Vaak kan je per wijnhuis minstens 4 verschillende soorten witte wijn proeven (namelijk van druiven die zijn gegroeid op vuursteen, kalksteen, klei en een mix daarvan), dan heb je vaak ook nog wel 2 rode wijnen en 1 of 2 verschillende soorten rosé. Als je dan bedenkt dat ze de glazen ook redelijk vol schenken en uitspugen mag maar dit zeker niet de norm is, dan begrijp je dat we met de benenwagen op pad zijn gegaan. Wat wij een groot voordeel vonden van deze wijnregio is dat hij een stuk betaalbaarder is dan de Bordeaux. Je komt hier wijnen tegen tussen de 8 en 20 euro (uitschieters daargelaten natuurlijk). We hebben hier dan ook flink ingeslagen en toen we weer uit deze regio vertrokken kon er werkelijk geen fles meer bij in de achterbak!

map

In de omgeving

Omdat de omgeving helemaal vol staat met wijnvelden, is het een prachtig gebied om doorheen te wandelen en aangezien we beide niet vies zijn van een flinke wandeling hebben we dit dan ook gedaan. Via Amigny zijn we van Chavignol naar Sancerre gewandeld en dit is zeker een aanrader. Let wel op: je moet de route wel zelf leuk maken. Er is namelijk niet overal een echt wandelpad, dus moet je zelf langs (en over) de grenzen van de wijnvelden struinen en af en toe goed opletten dat je niet te ver afdwaalt van de route. Het was heerlijk heuvel op heuvel af lopen, waarbij we af en toe getrakteerd werden op een prachtig uitzicht.

De aankomst in Sancerre is echt een mooi cadeautje halverwege de wandeling. Sancerre is namelijk een prachtig, klein en kneuterig stadje vol met slingerende, met keien geplaveide straatjes en kleine huisjes met kleurrijke voordeuren en luikjes. Toen wij er waren, was het ontzettend rustig en konden we met zijn tweetjes de verschillende straatjes ontdekken. Doordat er nog redelijk wat winkeltjes zijn in het centrum en om het plein heen, denken we dat deze stad in een “normale” zomer een stuk drukker is. Na een heerlijke lunch bij La Taverne du Connétable (hier kan je allerlei verschillende plankjes bestellen, zoals een vleesplankje, visplankje, lokaal kaasplankje met broodjes etc), konden we het niet laten en zijn we bij een paar wijnhuizen langs gegaan om te proeven. Bij een daarvan schonken ze bijna volle glazen in plaats van proefglaasjes in, en na 4 witte wijn geproefd te hebben (en bij een volgende wijnboer ook weer 2), was de wandeling terug naar Chavignol opeens redelijk pittig…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *