Champagne in Champagne!

Tijdens ons bezoek aan de Champagnestreek verbleven we in een dorpje dat L’Epine heet. Dit ligt ongeveer tussen Reims en Épernay in en is maar een uurtje of vijf rijden vanaf ons huis in Arnhem. L’Epine zelf stelt nauwelijks iets voor: er is een kerk, een café, een hotel en een restaurant. Dat is het wel zo’n beetje. In deze regio moesten we mondkapjes op in het hotel en in de restaurants, maar ook bij de champagnehuizen die we bezocht hebben.

We zijn naar Mercier en Vranken-Pommery gegaan, twee totaal verschillende huizen. De insteek van Mercier is Champagne toegankelijk maken voor iedereen. Je kan de kelders bezoeken, wat bijna een pretpark-achtige sfeer geeft. Als je met de lift de kelders in gaat, krijg je een animatiefilmpje te zien en eenmaal in de keldergangen ga je rond via een treintje. Bij Vranken-Pommery, een château dat dan weer heel erg op een Disneykasteel lijkt, mag je zelf rondlopen. Naast de kleine en hele grote flessen champagne, staan deze wijnkelders vol met kunstwerken en wordt het gebruikt voor exposities. Beide tours werden uiteraard afgesloten met enkele glazen champagne om te proeven! Wat ons betreft zijn beide champagnehuizen echt aanraders om te bezoeken. Ondanks dat de inhoudelijke verhalen over het maken van de champagne natuurlijk nagenoeg gelijk zijn, is het toch leuk om minimaal twee verschillende locaties te bezoeken. Op deze manier kan je heel goed de verschillen zien tussen de verschillende merken en stijlen. Daarnaast is het ook leuk om meerdere en verschillende champagnes te proeven. Mocht je besluiten om zelf ook een van de vele champagnehuizen te bezoeken, raden we wel aan om een vestje mee te nemen. In de kelders is het vaak maar een graad of 10 en dat is toch wel koud in je korte broek of jurkje.

Het was rustig bij zowel Mercier als Pommery. Beide huizen konden maar weinig bezoekers (maximaal 6 per tour) toelaten, om de social distancing te kunnen waarborgen. In Frankrijk is dit trouwens één meter in plaats van de anderhalve meter die we vanuit Nederland gewend waren. Op bijvoorbeeld de terrassen merkten we er daardoor maar weinig van, maar als je door een winkelstraat loopt valt het wel op. Veel is gesloten, deels omdat er maar weinig toeristen zijn, maar er zijn ook redelijk wat winkels en restaurantjes omgevallen de afgelopen periode. 

Voor ons heeft deze rust ook juist tot veel hele leuke ervaringen geleid. Doordat ons tour-groepje in Mercier dus uit slechts 6 mensen bestond, had het personeel alle tijd om uitgebreid met ons over de verschillende champagnes te praten en wat extra uitleg te geven. Frankrijk als bijna niet toeristisch land, dat hadden we niet gedacht ooit nog mee te maken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *