Frankrijk, een rondreis in tijden van Corona

Op 3 juli 2020 zijn wij, Jette en Hans, in het huwelijksbootje gestapt. Ruim een jaar eerder zijn we begonnen met het plannen van onze huwelijksreis. Uren hebben we in boekenwinkels gezeten omringd door reisgidsen, uren hebben we het internet afgestruind en uren hebben we reisblogs van anderen gelezen. Na veel wikken en wegen hebben we uiteindelijk de knoop doorgehakt: vier weken rond rijden door Zuid Afrika! Van Johannesburg naar Kaapstad via natuurparken en wijngaarden. Wildlife spotten, prachtige wandelingen maken en natuurlijk de Zuid Afrikaanse wijntjes proeven.

Dat alles is helaas niet doorgegaan. Door de pandemie en coronamaatregelen was het onmogelijk om voor vier weken naar het verre zuiden af te reizen. Dit jaar dus geen onbekende wereld, nieuwe gerechten en exotische culturen. Omdat we toch graag een reis aan onze lijst toe wilden voegen, zijn we een stuk dichter bij huis gebleven. We zijn wel nog steeds gaan roadtrippen, maar nu door het land van de kaas, lavendelvelden en wijn. We zijn namelijk gaan roadtrippen door Frankrijk!

Twee weken lang zijn we met de auto door Frankrijk getrokken en aangezien we echte wijnliefhebbers zijn, werd het een wijnreis!

We zijn vertrokken op 6 juli, de grenzen waren weer open en de coronamaatregelen iets versoepeld. Desondanks waren er nog flink wat dingen waar we rekening mee moesten houden. Ten eerste werd aangeraden om alle verblijfplaatsen van tevoren te boeken, omdat hotels dan voldoende passende maatregelen kunnen treffen. Normaal gesproken boeken we een ticket voor de heen- en terugreis en eventueel de eerste overnachting, maar that’s it. Dat was dus wel even anders nu. Maar, eerlijk is eerlijk, eigenlijk was het ook wel lekker dat we tijdens de vakantie niet meer hoefde na te denken over waar we de dag erna heen zouden gaan. Iets anders waar we rekening mee moesten houden is dat het in België en in Frankrijk op veel openbare locaties verplicht is om binnen een mondkapje te dragen. Bijvoorbeeld in tankstations, winkels, maar ook in hotels en restaurants. Bij restaurants moet je het mondkapje alleen op als je van en naar je tafeltje loopt (dus ook voor een toiletbezoek), als je zit is het niet nodig. 

Verder verschilde het erg per locatie hoe er met corona werd omgegaan en hoe streng alles was. In de Champagne en bij de Loire waren ze ontzettend oplettend en streng. Alles werd drie keer schoongemaakt, bijvoorbeeld de pinautomaat (voor het oppakken, na het oppakken en neerzetten bij de klant, dan nogmaals een doekje over de cijfertjes, dan na het invoeren van de code weer een doekje voor het oppakken en tenslotte nadat deze is terug gezet weer een keer er overheen). Ons hotel in Cognac had een aangepast ontbijt, omdat ze een ontbijtbuffet niet meer verantwoord vonden in de huidige situatie. In plaats van een uitgebreid buffet stonden er in de ochtend papieren zakjes klaar met daarin een soort drink-appelmoes, een sapje, wat koekjes en deze kon je bij de bar laten vullen met verschillende broodjes. Omdat Jette geen gluten eet, hadden ze voor haar een pak glutenvrije crackers gekocht, die we zelf konden smeren. Ook moesten de borrel gasten, hotelgasten en eetgasten strikt van elkaar gescheiden blijven. Zo mochten we als hotelgasten wel in de binnentuin borrelen en moesten de andere bezoekers op het terras voor het hotel plaatsnemen. In Pauillac daarentegen merkten we weinig van Corona maatregelen, alleen de tafels stonden iets verder van elkaar af dan gebruikelijk.

Zelf hebben we de situatie steeds goed in de gaten gehouden. We hebben bijna dagelijks het nieuws en de ontwikkelingen omtrent corona gecheckt. Van tevoren hebben we ook met elkaar besproken wat we zouden doen als COVID weer zou oplaaien en bij welke situaties we onze vakantie zouden afbreken en weer naar huis zouden gaan.

Gedurende de eerste anderhalve week is het heel rustig gebleven, wat de COVID ontwikkelingen betrof. Pas de laatste twee dagen leek het aantal gevallen weer toegenomen. Vooral aan de aan de Loire ten westen van Parijs, kwamen meer gevallen en ook in België leek het aantal patiënten toch weer toe te nemen.

Mocht je in deze periode besluiten naar het buitenland te gaan is het ons inziens vooral belangrijk de situatie ook tussentijds goed in de gaten te houden, van tevoren te praten over wat te doen als het aantal besmettingen weer toeneemt en de maatregelen van de plaats van bestemming serieus te nemen en op te volgen. Aan het begin vonden we het bijvoorbeeld best raar om steeds een mondkapje op te doen, maar als dat nodig is om het coronavirus onder controle te krijgen en de economie in het land draaiende te houden, dan moeten we dat er zeker voor over hebben! Daarnaast voelde het voor ons heel fijn dat we, als we zouden willen, elk moment de auto weer vol konden laden om weer richting huis te rijden.

Ondanks de maatregelen hebben wij echt een heerlijke vakantie gehad. We zijn er achter gekomen dat we door al onze verre reizen een beetje verwend zijn geraakt, maar ook zijn vergeten hoe mooi Europa eigenlijk is. We hebben onze ogen uitgekeken bij de prachtige wijnvelden en kleurrijke straatjes van Sancerre, de zonnebloemvelden langs de weg, de graan- en maïsvelden bij L’Épine en de prachtige kastelen bij de Haut Médoc.

Dus, heb je behoefte aan een land, met prachtige natuur, mooie dorpjes, leuke steden, heerlijk eten en bovenal heerlijke wijn. Waarom niet Frankrijk?!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *