Ik ga op wandelvakantie en ik neem mee: 10 dingen om zeker mee te nemen als de Malerweg gaat lopen

Als je op wandelvakantie gaat of net als wij de Malerweg gaat lopen, is één van de eerste dingen om over na te denken je uitrusting (en de paklijst). Een paklijst is natuurlijk deels persoonlijk, maar hier in ieder geval (ongeveer) tien dingen die je zeker bij je moet hebben als je de Malerweg gaat lopen en van plan bent om te gaan kamperen. 

1. Een goede wandeluitrusting

Een beetje een inkoppertje misschien, maar 112km is best een stuk lopen. Best fijn om die kilometers af te leggen met een goede uitrusting. Koop goede wandelschoenen en zorg dat je goede wandelsokken bij je hebt. Goede wandelsokken klinkt misschien vreemd, maar wij hadden wandelsokken bij ons van verschillende kwaliteit en merkte echt het verschil. Als je grote afstanden gaat lopen, is het de investering dus zeker waard.

Het volgende klinkt wellicht logisch maar wissel in ieder geval iedere dag naar schone sokken. Zelf deden we vaak aan het eind van de dag onze schone sokken al aan. Op deze manier heb je ook s avonds warme voetjes, maar hoef je niet de hele tijd in je eigen stinklucht te zitten. Wat de schoenen betreft geven wij de voorkeur aan hoge wandelschoenen. Dit omdat de paden niet allemaal verhard zijn. Nadeel is dat de hoge schoenen vaak wel wat zwaarder zijn dan lage stappers. En geloof ons, als je er zo veel mee moet zeulen, dan telt elke gram.

Een goed begin is het halve werk, en dat geldt ook zeker voor je wandeluitrusting!

Afhankelijk van het seizoen moet je dikkere of minder dikke kleding meenemen. Het advies blijft altijd: laagjes! Veel laagjes kleding isoleren en hebben het belangrijkste voordeel dat je een laagje uit kan doen als het warmer wordt of juist iets aan kan doen als het kouder wordt. Omdat op de Malerweg bos en open vlakte elkaar afwisselen loop je afwisselend in de schaduw en in de zon (als je geluk hebt). Ook dat zorgt voor temperatuursveranderingen. In de avond koelt het ook snel af, dus zorg voor een lekker warme trui.

Tijdens het wandelen is het prettig om geen katoenen shirts of hemden aan te hebben. Katoen houdt vocht (van regen dan wel zweet) erg lang vast. Hierdoor blijf je lang nat, koel je snel af en daarnaast moet je dat water allemaal mee slepen. Polyester kleding is beter geschikt om in te wandelen.

Zorg sowieso dat je goede regenbescherming bij je hebt voor jezelf, maar ook voor je tas en de kleding in je tas. Doe je droge kleding in een waterdichte tas, zodat deze ook bij heftige regen droog blijft!

Mocht je het fijn vinden, kunnen we je wandelstokken ook aanraden.

Samenvattend heb je nodig: 

  • Sokken;
  • Een lange en een korte wandelbroek (of de klassieker: een afritsbroek!);
  • Een aantal wandelshirts (wij zijn de moeilijkste niet en hadden er maar 3 bij ons, scheelt toch weer gewicht);
  • Wandelschoenen;
  • Een regenjas;
  • Een warme trui voor s avonds
  • Ondergoed 
  • Badslippers. 
  • Voor dames zouden we een sport bh aanraden. Door de klipjes van de backpack zit een beugel bh echt vreselijk. Aanvullend ben je vet aan het zweten, echt zonde van je mooie bh dus. 

Ook nog goed om rekening mee te houden is of je tussendoor ergens overnacht waar je kan wassen. Zelf  konden we dit tussendoor een keertje doen. Super fijn, want dan hoef je minder mee te nemen!

2. Een goede rugzak

Een goede backpack (of dagrugzak als je van hotel naar hotel loopt) is een absolute must. Het is belangrijk dat je backpack goed past zodat het gewicht goed op je heupen rust. Bedenk dat je, zeker als je ook je slaapspullen meedraagt, de backpack vrij zwaar wordt (ongeveer 10kg, als je heel erg goed je best doet en daar komt dan het gewicht van het water nog bij). Als de backpack niet lekker zit heb je daar ontzettend veel last van. Wij raden aan om naar een outdoorwinkel te gaan en daar wat rugzakken te proberen en eventueel advies te vragen. Vergeet ook bij de backpack of dagrugzak de regenhoes niet!

Zorg dat je niet alleen een regenjas hebt voor jezelf, maar ook een regenhoes voor je tas

3. Een goed gevuld EHBO setje

Zoals gezegd is 112 km lopen niet niets en de kans op blaren is dus aanwezig. Daarnaast loop je door het bos dus heb je ook kans dat je een teek treft.

Zorg daarom dat je een goede EHBO set hebt met daarin in ieder geval:

  • Tape: tape doet wonderen voor beginnende blaren. Plak de blaar ruim af met tape en je hebt er bijna geen last meer van (Tip van de dag!);
  • Een tekentang: voor de eerder genoemde teken;
  • Pleisters: voor kleine wondjes;
  • Blarenpleisters;
  • Pijnstillers: omdat dat altijd goed is om bij je te hebben;
  • Diarreeremmers: net als pijnstillers, altijd goed om bij je te hebben. Daarnaast is het heel vervelend om tijdens het wandelen om de 100 meter de bosjes in te moeten duiken.

4. Een goede camera

De Malerweg is prachtig. Je wordt getrakteerd op prachtig uitzicht na prachtig uitzicht, dus zorg ervoor dat je iets bij je hebt om dit vast te leggen. Omdat wij zelf heel erg houden van foto’s maken, nemen wij altijd een spiegelreflexcamera mee. Voor het gemakkelijk vastleggen van je herinneringen (of een fotoalbum) is een moderne smartphone echter ook helemaal prima.

Als je een spiegelreflex (of vergelijkbare camera) mee neemt, kan ik je aanraden om ook een statief mee te nemen. Zeker als je de zonsopkomst of zonsondergang vast wil leggen is dat eigenlijk onmisbaar. Ik zou er ook voor zorgen dat je een lens (of lenzen) bij je hebt waarmee je zowel een mooie overzichtsfoto kan maken in groothoek als een detail kan vastleggen.

Houd er wel rekening mee dat je alles wat je meeneemt ook 112km mee moet dragen. Mijn Nikon D7100 weegt zonder lens 765 gram en de twee lenzen die ik bij me had waren samen ook iets meer dan 1kg. Met het statief erbij kwam ik op 2,5kg (en ja, de rest heeft hier veel grapjes over gemaakt). Bedenk je dus goed of je dat het waard vindt. Ben je op zoek naar goede (lichtgewicht) accessoires dan kun je eens kijken naar Peak Design.

Dan nog iets, alle elektrische apparaten die je meeneemt verbruiken stroom en dat is op lang niet alle campings (en zeker niet op de Boofen) voorradig. Zorg er dus voor dat je een powerbank bij je hebt waarmee je je telefoon en of camera op kunt laden.

Hohnstein met bovenop de berg na zonsondergang. Voor avondfoto’s is een statief een must.

5. Kampeerspullen

Als je besluit net als wij op verschillende plekken te kamperen heb je kampeerspullen nodig. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de wandeluitrusting: koop goede spullen en koop lichte spullen.

Als je kampeerspullen gaat kopen, zeker om te wandelen, zijn er drie belangrijke factoren om mee te nemen: kwaliteit, prijs, gewicht. Zoals je wellicht kunt raden zijn deze drie niet onafhankelijk. Wil je een lichte tent, gaat de prijs omhoog. Wil je een goede tent, gaat de prijs omhoog. Wil je een goedkope tent moet je dus inleveren op gewicht of kwaliteit. Hetzelfde geldt voor matjes, slaapzakken, handdoeken en kookspullen.

Bedenk je bij het aanschaffen van kampeerspullen dus hoe vaak je de spullen gaat gebruiken en ook hoe vaak je een dergelijke wandeltocht gaat maken. Je kunt het (qua prijs) zo gek maken als je wilt, maar dit is zonde als je alles daarna nooit meer gebruikt.

Voor de kampeerspullen geldt hetzelfde als voor de backpack: ga naar een campingwinkel/outdoorwinkel en laat je adviseren en test. 

De tenten opgezet in een Boofe. Hier zijn geen sanitaire voorzieningen. Dus zorg dat je alles bij je hebt wat je nodig denkt te hebben!

We willen ook nog even de volgende handige weetjes delen:

  • Een tweepersoons trekkerstentje is heel klein. Ja, er passen twee personen in maar dan is de tent wel vol. Je backpack moet je dan ergens tussen proppen of buiten onder het tentdoek leggen. Wij zouden adviseren een driepersoons trekkers tentje te kopen (zelf hebben we de Nemo Dagger voor drie personen), zodat je daar met zijn tweeën in kan liggen en je dan ook nog wat ruimte hebt voor je tassen en andere bagage.
  • Een grondzeil is zijn gewicht meer dan waard. Door een grondzeil onder je tent te leggen bescherm je niet alleen de onderkant van je tent, maar verminder je ook de condensvorming in je tent. Hierdoor blijft het klimaat in je tent aangenamer en blijven je spullen droger.
  • Een mummyslaapzak is even wennen, maar wel heel lekker warm. Een mummyslaapzak draait met je mee. Draai jij op je zij of je buik, de mummy draait mee. Doordat hij gevormd is naar je lijf, is hij wel heel erg lekker warm. Daarnaast kan je er het beste zonder kleren in gaan liggen. Scheelt weer paar gram aan nachtkleding dus! 
  • Een warme slaapzak heeft geen zin zonder isolerend matje. Wij raden aan een matje te kopen dat goed isoleert. Als je matje niet isoleert, lig je op de koude grond, en dan krijg je het alsnog koud.
  • Een opblaaskussen kan heel klein worden. Er zijn verschillende type reiskussens, maar wij hebben gekozen voor een opblaaskussen. Eigenlijk kun je dit het best vergelijken met een mini-luchtbed, of, een luchtbed voor je hoofd. Het grootste voordeel: hij is zo zacht als je wil en wordt heel erg klein als je hem opvouwt.
  • Zonder lamp zie je niets in het donker. Op de meeste campings waar wij geslapen hebben (en wederom, zeker de Boofen) is weinig tot geen verlichting ‘s avonds. Dat betekent, donker is ook echt donker. Zorg dat je een lampje bij je hebt (wij hadden hoofdlampjes) zodat je ‘s avonds ook nog wat kan zien en niet helemaal in het donker naar de WC hoeft.
  • Een waterdicht picknickkleed houdt je billen droog. Een picknickkleed is onmisbaar als je even voor je tentje wil zitten met een welverdiend drankje of als je tijdens het opzetten van je tent je backpack ergens neer wilt leggen. Als je een waterdicht picknickkleed hebt blijf je zeker weten droog.
  • Een handdoek komt altijd van pas. Als je gaat kamperen is het altijd aan te raden om een handdoek mee te nemen. Wij hadden een microvezel handdoek bij ons. Deze drogen niet echt fijn af, maar zijn wel lekker klein en bovenal super licht.

6. Een kooksetje

Wederom, alleen nodig als je kampeert en zelf wil koken of, als je onderweg je eigen lunch wil klaarmaken. Hier geldt hetzelfde als bij de kampeerspullen: je kunt het zo gek maken als je wilt, dus wij raden aan pragmatisch te blijven.

Realiseer je dat je, als je op een Boofen slaapt, je eigen eten en drinken mee moet nemen. Zorg er dan voor dat je simpele eenpansgerechten kan maken zodat je niet te veel spullen mee hoeft te nemen.

Zorg dat je een zakmes bij je hebt zodat je altijd wat kan knippen of snijden.

Koken voor de tent. De zon gaat vroeg onder dus ook hier komen de lampjes van pas. Het picknickkleed houd ondertussen alles schoon en droog.

7. Water

Water is onmisbaar tijdens het wandelen, dus zorg dat je altijd een flesje water of een camelbag bij je hebt. Je komt onderweg genoeg plekken tegen om het water bij te vullen, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. Houd er wel rekening mee dat er op de Boofen geen sanitaire voorzieningen aanwezig zijn. Dus zorg dat je genoeg water bij je hebt als je op een Boofen slaapt (en kookt). Wij geven zelf de voorkeur aan een camelbag, zodat je tijdens het lopen af en toe een slok kan nemen. Als je een camelbag goed vult en afsluit, zit er geen lucht in waardoor hij ook niet klotst. Dit loopt prettiger dan een klotsende grote fles.

8. Spelletjes of ander vermaak

Saksisch Zwitserland is prachtig en je hebt langs de Malerweg genoeg plekken om daarvan te genieten. Er zijn ook genoeg momenten waarop je even uit wil rusten of gewoon met je reismaatjes (zie punt 10) wil relaxen. Wij hadden wat kaarten bij ons en een Tiny Tin van Regenwormen: het weegt niets en is wel heel leuk om te spelen!

Een spelletje doen voor de tent.

9. Zo min mogelijk (gewicht)

Dat klinkt misschien een beetje tegenstrijdig op een paklijst. Maar, we hebben het al een paar keer gezegd: probeer zo min mogelijk gewicht mee te nemen. Een verschil van 100 gram is echt merkbaar! Onze rugzakken bevatten het volgende:

  • Een backpack van 1,8 kg (ja, de backpack weegt ook wat)
  • Een matje van 700 gram
  • Een slaapzak van 1150 gram
  • Een kussen van 180 gram
  • Kleding à 1,5 kg
  • Toiletspullen: 300 gram
  • Tent: 1,7 kg, verdeeld over twee tassen
  • Een grondzeil en een picknickkleed: samen ongeveer 700 gram 
  • Opladers, powerbank en dergelijke à 500 gram
  • Twee liter (en dus 2 kg) water

Daar kwam in mijn geval de camera nog bij.

Overigens was dit (10 kg zonder water) goed te doen. Maar de dagen dat we ook eten mee moesten nemen was de rugzak wel aanzienlijk zwaarder.

Iedere gram telt dus wees kritisch op wat je mee neemt.

10. Reismaatjes

Alleen reizen is heel erg bijzonder en een hele gave ervaring. Zo heeft Jette zeven maanden in Zuid-Oost Azië gezeten en daar veel nieuwe mensen ontmoet. Desondanks is het ook heel leuk om nieuwe herinneringen op te bouwen met vrienden. 112km wandelen is wat ons betreft iets wat het leukste is om samen met bekenden te doen.

Tijdens het wandelen heb je super veel tijd om te kletsen en elkaar nog beter te leren kennen (behalve op de punten die mega stijl omhoog gaan, dan heb je al je adem nodig). Het is heel tof om samen de prachtige uitzichten en ervaringen te delen. Wij waren zelf met een groep van vier (en de laatste dag vijf) en dat was heel erg gezellig. Doordat iedereen toch een beetje zijn eigen tempo heeft, ook afhankelijk van het stuk dat je loopt, wandel je steeds weer naast een ander. Daarnaast kan je elkaar er een beetje doorheen helpen als je het mega zwaar hebt. De Malerweg lopen met vrienden is wat ons betreft echt een aanrader!

Op reis met je Reismaatje! (Foto: @leander.vb)

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *