In het oosten van Duitsland, in Saksisch Zwitserland, ligt het Elbezandsteengebergte. Dit gebied is gevuld met dennenbossen met daardoorheen prachtig gevormde rotsformaties gevormd uit zandsteen. De rotsformaties zijn gevormd door erosie. Het gebergte is genoemd naar de naam van het zandsteen waar de rotsformaties uit bestaan. Door dit gebergte loopt de Malerweg: één van de mooiste wandelroutes van Europa. De Malerweg is een wandelroute over bergen en door schilderachtige dorpjes met prachtige uitzichten. Al eeuwenlang zijn de prachtige vergezichten en rotsformaties een trekpleister voor kunstenaars. De wandelroute dankt haar naam dan ook aan de vele schilders die delen van de Malerweg vastgelegd hebben: letterlijk vertaald betekent Malerweg namelijk Schildersweg.
Langs de Malerweg kun je niet alleen genieten van prachtige uitzichten. Je loopt namelijk ook langs kastelen zoals Königstein en door kleine dorpjes als Schmilka. Onderweg kun je verschillende uitstapjes maken. Zo zijn wij vanaf Schmilka een uitstapje naar Tsjechië gemaakt om de Pravčická brána te bezichtigen (AANRADER!).
De officieuze manier: 112km verdeeld over 8 etappes
De wandelroute van de Malerweg is verdeeld over acht etappes. De oorsprong van deze etappes gaat terug naar de 18de eeuw. Gedurende de 112km klim je 4km in hoogte, en omdat de route zo goed als rond is, daal je ook weer 4km. De “officiële” etappes zijn:
- Van Liebethal naar Stadt Wehlen, 11 km
- Van Stadt Wehlen naar Hohnstein, 13 km
- Van Hohnstein naar Altendorf, 12 km
- Van Altendorf naar Neumannmühle, 18 km
- Van Neumannmühle naar Schmilka, 14 km
- Van Schmilka naar Gohrisch (Muselweg), 17 km
- Van Gohrisch (Muselweg) naar Weißig, 15 km
- Van Weißig naar Pirna, 12 km
De eerste etappe komt langs de Bastei. Dit is één van de meest iconische (maar niet perse de mooiste) plekken langs de Malerweg. Dit is ook één van de meest toeristische plekken langs de route (en dat merk je, maar daarover later meer).
De rotsformaties steken boven de bomen uit Op de rotsen met de heide in bloei Veel stukken van de Malerweg gaan door het bos De Malerweg slingert langs de Elbe
Onze manier: 112km verdeeld over 6 etappes
Wij hebben de route net wat anders gelopen dan hierboven vermeld staat. We wilden namelijk eindigen met de eerste etappe en daarom hebben we de route andersom gelopen. Wij zijn dus in Pirna begonnen en in Liebethal geëindigd. Let dus op, als wij het hebben over etappe 1 dan bedoelen we van Pina naar Weißig, etappe 2 is van Weißig naar Gohrisch etc. De route andersom lopen is over het algemeen goed te doen. Soms moet je iets beter zoeken naar het juiste wandelpad omdat de bordjes niet altijd duidelijk zijn. We zijn dan ook een paar keer fout gelopen. Desondanks kom je met goed zoeken en deduceren een heel eind.
We hebben ook een tweede aanpassing aangebracht aan de officieuze wandelroute. Omdat we beperkt waren in het aantal vakantiedagen, hebben we de route verdeeld over zes in plaats van acht etappes. Onze etappes, slaapplekken en de bezienswaardigheden kun je zien in het kaartje hieronder.
Het lopen van de wandeling in zes etappes is, zeker als je zoals wij met bagage loopt, niet voor de fainthearted. Het was echt heel pittig. Mocht je de wandeling nou toch wat willen inkorten, maar alles in 6 dagen lopen niet zien zitten dan kan je de Malerweg ook (dit verwacht je niet..) in 7 dagen lopen! Wandel gewoon etappe 1, 2 en 3 zoals aangegeven en voeg vervolgens de laatste twee etappes wel samen. Dit is namelijk een gemakkelijker stuk om te lopen. In dit geval wandel je dus de laatste dag van Hohnstein naar Liebethal, in totaal zo’n 24 km. Als je het eindpunt al kan ruiken dan loop je de laatste kilometers op karakter, dat moet dus wel lukken… 😉
Overnachten langs de Malerweg
De meeste etappes lopen van dorp naar dorp. Hierdoor kun je de route zo plannen dat je iedere dag in een dorpje eindigt om te eten en slapen. Alle dorpen zijn ook met de auto de de trein te bereiken. Je kan er dus ook voor kiezen om een deel van de route over te slaan of juist losse etappes te lopen.
Tijdens de wandeling hebben wij geslapen op officiële campings, in hotels/hostels en op zogenoemde Boofen. We hadden dus ook een tent, slaap- en kookspullen bij ons. Een Boofe is een wildkampeerplaats. Deze zijn ontstaan omdat veel mensen klimmen op de pieken van de zandstenen bergen. Het duurt vaak lang om al die klimspullen op te hangen en te prepareren. Om vroeg te kunnen starten aan de klim, slapen de klimmers vaak vlak bij de rotsen.
Eigenlijk is wildkamperen in dit gebied verboden, maar omdat deze plekjes al zo lang bestaan wordt kamperen hier gedoogd. Als je een beetje van kamperen houdt dan is het zeker aan te raden om één of een paar nachten bij een Boofe te slapen. Het is super tof, omdat je echt midden in de natuur zit. Er is geen water, geen elektra, geen douche en geen toilet. Het enige wat je bij je hebt is wat er in je rugzak zit!
Overigens was de afwisseling met een hotel/hostel overnachtingen ook wel lekker hoor. De dagen waarop je niet je tentje hoeft op te zetten en af te bouwen voelen toch wel als een luxe. Daarnaast was het heerlijk om na 2 dagen kamperen op een Boofe eindelijk te kunnen douchen!
Hohnstein met bovenop de berg het kasteel waar we overnacht hebben
De tenten opgezet op een Boofe
Dat wil ik ook!
Mocht je zelf van plan zijn de Malerweg te lopen, of wordt je enthousiast van de foto’s en onze verhalen? De komende weken zullen we onze ervaringen delen op de blog. Daarnaast zullen we ook wat praktische tips op een rijtje zetten zodat je goed voorbereid op weg kan gaan!